Restorasyon

Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasıdır.

Bu işlem esnasında, yapıya ya da tarihi esere herhangi bir değişiklik katacak bir yorumda bulunmak restorasyon ruhuna aykırıdır. Eserin kendi nesnel ve özel koşulları incelenmeli ve benzer dönem eserlerinin de ışığında eserin aslını yeniden ortaya çıkaracak şekilde yapılması gerekir. Restorasyon yapılmadan önce derin bir inceleme ve belgeleme aşamasına gerek vardır. Ancak bundan sonra restorasyonun tamir aşaması ve son olarak koruma aşaması gerçekleştirilir.

Restorasyon yaparak tarihi eser ve dokuların özgün biçimleriyle korunarak, gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanır Restorasyon konusunda uzman ve genelde mimarlık (restorasyon yüksek lisans), müzecilik, restorasyon ve sanat tarihi bölümlerinden mezun kişiler tarafından kontrol altında yapılmak zorundadır.

Restorasyon uygulamalarında yapıların onarımları için genel olarak; sağlamlaştırma, bütünleme, yenileme, yeniden yapma, temizleme, taşıma tekniklerinden yararlanılır.

https://gundogdultd.com.tr/wp-content/uploads/2020/09/hexagon-white-small.png
https://gundogdultd.com.tr/wp-content/uploads/2021/03/restorasyon-1280x1280.jpg
https://gundogdultd.com.tr/wp-content/uploads/2021/03/hexagon-red-huge.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image