Kanalizasyon Hattı

Kanalizasyon Şebeke Sistemi
Atık su ve sıvıların şehirlerden ve yaşam alanlarımız olan tüm bölgelerden  sanayi bölgelerinden uzaklaştırılması için kurulan boru ve kanallardan oluşan şebeke ağı sistemidir. Kanalizasyon sistemi, boru hatlarından ve rögar bacalarından oluşur.Binalarda ve endüstriyel kullanımda oluşan atık su ve yağmur sularını atık su arıtma tesislerine ya da diğer su kaynaklarına taşımakta kullanılır.

Rögar Nedir
Rögar Binanın çevresindeki atık su ve diğer gelen atık suların toplandığı haznedir. Her binada bir adet ana rögar bulunur.Çeşitli ölçülerede imal edilebilen rögarın en az 60*60 en fazla 120*120 yuvarlar beton büz malzemeden yapılmaktadır.Araç ve yaya geçişi sağlanan kısımlarda rögar kapakları demirdöküm (pik) olarak yada yüksek mukavemetli plastik kompozit kapaklarla ağız boşluğu kapatılır daha sonra bu kapaklardan müdahale edilerek kontrol ve temizlik işlemleri gerçekleşir. Ana rögardan şehir kanalizasyonuna bağlantı yapılması gerekmektedir çünkü şehir kanalizasyonu arıtmalara yada diğer su kaynaklarına doğrudan taşıma sağlar

Kanalizasyon Kullanım Bilgileri
Kirlilik yükü sınır değerlerin üzerinde olan standart dışı sıvı atıkların kanalizasyona bağlanmasına izin verilmemelidir. Hangi tür sanayi tesislerinden ve işletmelerden sıvı atıkların lisanslı tankerler tarafından alınarak kanalizasyon hattının neresinden deşarj edileceği su idareleri tarafından belirlenmelidir. , kanalizasyon hattının yaşını, malzemesini, çapını, eğimini ve atık suyun özelliğini ve debisini kayıt altına almalıdır. Kanalizasyon sistemi, CBS bazlı dijital haritaya işlenmiş olmalı, burada kanalizasyon hattı ve atıksu özelliği ile her türlü veri ve bilgi olmalıdır. Yine, özellikle sanayinin, laboratuvarların, hayvan çiftliklerinin, araç yıkama yerlerinin, lokantaların, restoranların ve fast foodların yoğun olduğu bölgelerde kanalizasyon hatlarında daha sık aralıklarla izleme, ölçüm ve kontrol işlemi yapılmalı, bu verileri gerekli değerlendirmeleri yaparak sisteme işlemelidir.

Olası problemler tüm yönleri ile analiz edilmelidir. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) atıksuların belediyelere ait kanalizasyon sistemine zarar vermemesi için OSB atıksularının kanalizasyona deşarj edildiği kısmında pH, iletkenlik, bulanıklık, sıcaklık gibi bazı kirletici parametreler, debi ve oksijen sürekli olarak ölçülmeli, raporlanmalı ve değerlendirilmelidir.Özellikle atık su kirletici yükünün ve debisinin yüksek olduğu bölgelerdeki kanalizasyon hattında debi, bulanıklık, iletkenlik, pH, oksijen ve sıcaklık sürekli olarak ölçülmelidir. Kanalizasyon sistemi izlemeye alınmalıdır. Hatta bazı hassas bölgelerde otomatik numune alma cihazları ile numuneler alınıp laboratuvarda analizleri yapılabilir. Bu ölçüm sonuçları mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır. Unutmayalım ki bazı kötü emelli kişiler kirlilik yükü yüksek tehlikeli sıvı atıklarını gece saatlerinde ve yağmurlu havalarda kanalizasyona deşarj etmektedirler.

Kanalizasyon Yapımı
Kanalizasyon hattı sistemi yapımı pis ve atık suların özel kanallar ile toplanıp atılmasını sağlayan altyapı sistemidir. Bu kanallarda  (büz) adı verilen kalın beton bazlı borular veya mukavemeti güçlü p.v.c bazlı borular kullanılır. Kanalizasyon borularının çok sağlam olması gerekmektedir. Bunların delinmesi,kırılması, kırılması sonucunda etrafa olumsuz etkileri oldukça fazladır.Kanalizasyon hatlarının akış hızı ½ doluluk oranında 2fps hızla akacak şekilde yapılır. Akış hızı, boruların temiz kalmasını sağlarken katı cisimlerin birikmesini de önler. Kanalizasyon ağının bulunmadığı yerlerde genellikle foseptik çukuru kullanılır dolum seviyesinde ise vakumlama özelliğinesahip araçlar yardımıyla tanka çekilip belediyelerin uygun gördüğü alanlara boşaltımı yapılır

https://gundogdultd.com.tr/wp-content/uploads/2020/09/hexagon-white-small.png
https://gundogdultd.com.tr/wp-content/uploads/2021/03/kanalizasyon-1280x1280.jpg
https://gundogdultd.com.tr/wp-content/uploads/2021/03/hexagon-red-huge.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image